oktober 29

35cm / 23cm Pre-amp

35cm / 23cm Pre-Amp

Goedkope maar zeer goede pre-amp / LNA met een SPF5189Z

Een veel voorkomend probleem is om signalen ontvangen, die er bijna niet zijn. Bijna, dus je hoort ze in de verte, maar je kunt er niets van maken. Nu kun je natuurlijk veel geld uitgeven om bijvoorbeeld een 35cm pre-amp te kopen, of een 23cm pre-amp, maar dan kom je qua kosten al gauw richting, of boven de 100 Euro, zoals de alom geprezen Jim M75 preamp die is regelbaar, en werkt inderdaad best goed. Maar, prijzen van 125 Euro zijn normaal.

Nu zijn er altijd mensen, of beter gezegd, Nederlanders, die proberen om goedkoper uit te zijn, en ook nog goede kwaliteit willen hebben. Ik ben daar geen uitzondering in, eerlijk gezegd. Want ik heb inderdaad een Jim M75 preamp liggen, die zit achter mijn Icom 7100 geplakt, en werkt prima op 35 en 23cm. Maar, als je lezer bent van deze website, dan kan je misschien nog herinneren dat ik ook nog een andere pre-amplifier had, of beter gezegd, wel 2 verschillende, namelijk de Lucent preamp en de Minicircuits preamp. Ik lijk wel een testlab, 3 getest, en toch weer op zoek naar iets goedkopers / beters. En dat is gelukt. Want waar bovenstaande Lucent en Minicircuits best een hoog ruisgetal hebben, de ontvangstmeter slaat al uit naar S3, zonder wat te ontvangen te hebben, is de volgende pre-amp van Chinese kwaliteit, ehh, makelij, dus er zitten gewoon voor ons amateurs van die hele kleine Chineesjes van onderstaande printjes in elkaar te solderen. Veel krijgen ze daar niet voor, want de pre-amp kosten slechts 6 a 8 euro in dus Ping-Pong land. Maar uit ervaring weten we ook, dat de Chinezen het niet zo nauw nemen ( behalve nauw kijken 🙂 ) met produceren, dus het gebeurd gewoon dat je onderstaand printje besteld, en dan een lege behuizing opgestuurd krijgt. Weg 6 a 8 euro, dus maar weer een nieuwe bestellen, wel zonde dus.

spf5189z LNAMaar laten we zeggen dat je hem wel krijgt, dan heb je nu wat moois in je handen, een wideband pre-amplifier voor in ons geval geschikt voor 35cm en 23cm, en ver daarboven ook nog. Ook de 3.5 meter (2018) amateurs gebruiken deze preamp ondertussen naar volle tevredenheid. Deze pre-amp is opgebouwd met een SPF5189Z. Je hebt ook andere, maar je moet echt kijken of er dus SPF5189Z op staat. Hiernaast zie je zo’n mooi dingetje, maar de Chinezen bouwen daar wat moois van, zie de foto’s hieronder.

Tja, en wat moet ik er nu nog meer van zeggen? Het werkt gewoon, 5 volt erop, zeker niet meer, en je hebt prima ontvangst, en met een zeer lage / geen ruis. Iedereen die eerst een dure pre-amp had, is ondertussen overgestapt op de Chinese pre-amp. Tja, en gaat hij toevallig kapot, eer je nu 125 euro bij elkaar hebt uitgegeven, kun je nog wat aardig wat bestellen.

Maar, het printje kan ook nog wat anders, er is namelijk een amateur die deze heeft gebruikt als een klein versterker trapje voor een 23cm zender. Daar kwam iets van 5 a 8 mW uit, en dat was te weinig, dus deze preamp erachter, en dat werkte prima, er komt nu tussen de 20 en 50Mw uit, precies weet ik het even niet, maar wel genoeg voor het vervolg trapje.

Wil je deze ook bestellen, koop hem dan liever via Ebay, dan bij Ome Ali, amateurs die hem bij Ome Ali heeft besteld, werken niet allemaal even goed.

Nou, hier dan de bijbehorende plaatjes:

35cm en 23cm preamp SPF5189Z

35cm preamp SPF5189Z

35cm en 23cm preamp SPF5189Z onderzijde

 

 

Tags: , , , , ,

Posted 29/10/2018 by Romeo Hotel in category "Algemeen