4.5 meter zender project

5Het 4.5 meterband zender project

We zijn nog allerlei spullen aan het verzamelen, en hoop alles voor de winter te hebben, zodat we lekker kunnen hobbyen als het weer wat slechter wordt.

Zo ook te lezen is in het 35 cm project hebben we voor zowel de 4.5 meter, als de 35cm een nieuwe mast gekocht. Het is de ClarkMast geworden, en zal hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar van 2015 operationeel moeten worden.

Het is nu ondertussen januari 2015, en we hebben al wat dingen, die we voor de 4.5 meterband zender project kunnen gebruiken.

19inch kast met custom voorfrontZo hebben we het onderkomen voor de 4.5 meter zender, een 3HE kast met custom voorkant, waar we de nodige ledjes in gaan bouwen, en een SWR powermeter. De 4.5 meter PLL zender hebben we ook al, samen met de linear en 70 Mhz lowpass filter.4.5 meter PLL stuurzender met maximaal vermogen van 1 Watt display

Ondertussen willen we wel dat het allemaal schoon aan de band staat, en hebben dus een manier gevonden om een lowpass filter te laten fabriceren die een filtert tot 100dB, op de 1e harmonische. low pass filter 67Mhz met swr cutoffMeer later daar over, dat staat even op een laag pitje, in verband met nog een te ontvangen onderdeel.

Als 2e, 4.5 meter zender project, hebben naast de 4.5 meter PLL zender, ook nog een  J&S electronics SP20 . Deze modulator is breed inzetbaar, en kan op diverse banden geschikt worden gemaakt, maar we gebruiken hem voor de 4.5 meterband. Het frequentiebereik van deze Wideband modulator is van 47 tot 865 Mhz. Het vermogen is instelbaar tussen de 1 en 10mW. Best weinig, maar door gebruik te maken van een wideband amplifier, kan deze met dit lage ingangsvermogen, maximaal 1.5 Watt leveren.

Kortom, het 4.5 meterband zender project is begonnen, maar zeker nog niet af…

Ook voor deze pagina geldt, wordt vervolgt….dus….. nog even geduld…….

 

01-01-2020 – Wat de bedoeling was om op de 4.5 meter te gaan zitten, is toch maar de koelkast ingegaan. Ook de storing die eventueel kan optreden op de 2e harmonische, baart zorgen, hoewel we een goed LowPass filter hebben.

Om toch bezig te blijven, zijn we voorzichtig de 3.5 meter band aan het verkennen. We hebben al wat ontvangen hier en daar.

27-06-2020 – Een 3.5 meter 3 elements yagi staat momenteel als test binnenshuis opgesteld en heeft vandaag al wat mogen ontvangen, zie het 3.5 meter logboek

Hiermee komt het 4.5 meter project tijdelijk ten einde, niet wetend wanneer en of er überhaupt nog mee wordt verder gegaan.