35cm zender project
Het 35cm zender en ontvangst project.
- 2013 schrijven we…., na het opmerken dat de oude 3-meter radioamateurs zich ophielden op een frequentie waar we het bestaan bijna niet van wisten, zijn wij dat eens van dichtbij gaan bekijken.
Na het aanmelden op een 35cm wfm forum, ging alles in een stroomversnelling. Een Icom 7100 werd aangeschaft, want ontvangen moesten we natuurlijk.
35cm stuurzender en Lucent KS21583 L9 pre-amplifier
Al gauw kwam ik erachter dat de ontvangst niet super was, dus maar een lucent pre-amp gekocht. Zo, dat scheelde een berg zeg. Maarja, dan konden we wel ontvangen, maar zenden was de missie!
Kreeg op een gegeven moment ter horen er een 35cm zender werd aangeboden. Een mooie, doch simpele, 35cm zender, met een vermogen van maximaal 10Watt. Genoeg zou je zeggen……voorlopig 🙂
Toevallig had deze amateur ook nog een simpele, maar goed werkend mengpaneel. Neem maar mee, want anders gaat hij toch de vuilnisbak in. Je kunt wel raden waar deze nu staat……inderdaad.
35cm MicroLab, type LB-B79 low pass filter
Maar goed, nu hebben we wel een zender, ontvanger en een mengpaneel, maar moet wel een beetje schoon aan de band staan, we willen geen problemen hebben natuurlijk. Dus, op zoek naar een low-pass filter. Het moest natuurlijk een lowpass filter zijn die vanaf zo’n 900Mhz alles afkapt. Via het forum iemand kunnen vinden die een MicroLab, type LB-B79 had. Dus een weekje later lag deze in de bus. Dit 35cm low pass filter is aan beide kanten voorzien van een N-Connector, female, dus deze opnamen in de coax lijn is geen probleem. Er is natuurlijk altijd iets verlies als je iets in je coax lijn zet, maar dat kun je wel weer of verwaarlozen, of iets meer vermogen er op zetten. dit filter kan zo’n 100 ~ 150 Watt maximaal hebben, wordt wel warm, dat wel, maar dat wordt het coax ook, makkelijk voor de winter, blijft het sneeuw en ijsvrij zal ik maar zeggen….
35cm Yagi antenne, uit China, wel of niet doen?
Een 35cm, 850 – 870 Mhz antenne, tja, die kun je natuurlijk maken, maar ik zag een leuke 35cm yagi op Ebay. Ik dacht, voor die prijs, 40 euro, kun je geen buil vallen, dus ook die een weekje later binnen. En wonder boven wonder was dit een super antenne, want op welke frequentie ik mijn zender neerzette, overal was de staande golf 1:1, en dan ook ECHT 1:1, niet uit de hoek te krijgen. Met deze wetenschap dus al wat verbindingen gedraaid, maar aangezien ik deze antenne niet kon plaatsen zoals ik wilde, was het behelpen. Een speciale beugel, uit het dakraam, is natuurlijk wel amateuristisch, maar zo wilde ik het niet. Na onderzoek kwam ik erachter dat als ik de antenne, binnen, in de nok van het dak zou hangen, dit wel iets qua ontvangst en zender scheelde, maar ja, wat moest ik anders, voorlopig geen oplossing. Met een Stolle rotor van marktplaats voor 20 euro, ondersteboven aan de nok bevestigd, en daar de yagi in. Werkte best goed, maar niet al te best. Verbindingen werden verder gelegd, maar voor het echte werk moet hij dus echt naar buiten. Het verzinnen naar een oplossing moest beginnen.
35cm Bandfilter, wat er niet is, hoor je niet….
Hoewel we nu kunnen ontvangen en zenden, is er toch iets heel belangrijks wat je nodig hebt, om het nog beter te krijgen. Aangezien we tussen alle data signalen van GSM en dat soort gereutel opereren, en in de nabije toekomst het ” LARA” ofwel Internet of Things, omdata de koelkast straks ook met de salontafel moet praten als het biertje op is, moet de koelkast via Internet of Things tegen de salontafel zeggen, zal ik een koud biertje brengen? Zegt de salontafel, ja is goed, is stuur de Irobot wel even om het op te pikken….. Kortom, een lang verhaal in het kort, we zitten dus tussen de draadloze hoofdtelefoons, het hierboven besproken IoT / LARA, Datasignalen. Nou die wil je dus zoveel mogelijk NIET hebben, en daar is dan een BandPass filter nodig. Ik heb een 35cm Bandpass filter laten maken, die alles DOORLAAT tussen de 860 Mhz en 880 Mhz, dus helaas wel de datasignalen, maar dat kan niet anders. Alles daarbuiten laat hij DUS NIET door. Zo’n filter is op Tweedehands.nl wel te krijgen, voor zo’n 30-35 euro kan je hem al in huis hebben….daar dus niet op besparen, gewoon in de ONTVANGST lijn zetten van je coax. Dus beslist niet op zenden, kan wel, maar met MilliWatts, en dus zeker niet met Watts!
- 2014 is ondertussen al begonnen….
Celwave PD10108, 35 cm antenne
Eerst kwam het idee om een quad te maken. Maar toen ik de onderdelen in huis had, kwam ik er achter dat er een gestackte 850 – 870 Mhz Celwave PD10108 serie antenne werd aangeboden voor, uiteraard, een leuk prijsje. Dus, hup, weer de auto in, moest toevallig die kant op die dag, dus even langs deze amateur. Een horizontaal gestackte Celwave. Ok weer in de pocket. Wat de titel zegt, is niet geheel waar, de antenne loopt een stuk verder dan 870 Mhz, het is tenslotte een breedband antenne. Kijk op de desbetreffende pagina wat het frequentiebereik is.
Na thuiskomst de yagi uit de nok, en de Celwave er in. S’avonds de zender aan, en ja hoor, deze was gewoon 2-3 S-punten harder dan de Yagi. Kijk dat zijn berichten. Maarja, de wens om naar buiten te gaan is groot. En de XYL wilde daar eigenlijk niets van weten. Een mast op het dak, is een No Go. Maar…. de aanhouder wint. Na een tijdje is de vrouw toch overstag, en staat er nu een mooi slanke mast, met een rotor, en…. de gestackte CelWave, maar nu dus verticaal gestacked. Het voordeel van verticaal gestacked, ipv horizontaal gestacked is, dat je wat smaller kunt zijn, zowel met zenden als ontvangen. Wil je dus niet te veel draaien met de rotor, zet je dan naast elkaar.
En wat we al verwachten, de ontvangst is super, en we kwamen nu zelfs met iets minder dan 10 Watt luisterrijk in Friesland en Groningen binnen. Missie geslaagd. Ok, er waren wat condities natuurlijk…
Stereo-encoder en RDS encoder printjes
Om een beetje te letten op de kosten, zijn we ook op zoek gegaan naar Mini RDS encoder en Stereocoder met limiter, of zoals sommige zeggen, een stereo-encoder. Ook weer op Ebay worden daar voor zachte prijsjes deze
printjes aangeboden. Voor niet al te veel geld kun je dus met RDS en in Stereo aan de band zitten. De website Ebay is één grote vergaarbak van hebbedingen als je op zoek bent naar leuke dingen voor de hobby. Sommige items worden standaard ooit gebruikt, en soms kun je dit één op één gebruiken, zonder ook maar wat te doen.
35cm Decibel Amplifier 850 – 870 Mhz
Zo ook het volgende product, en dan zie je, weer heel goedkoop, een Decibel Amplifier te koop staan in Amerika. Met een input van slechts 300mW, een uitgangsvermogen van 155Watt! Kijk, daar hebben we wat aan als het winter wordt, niets geen sneeuw of ijs op de antenne, funken!
Een bod gedaan, en jahoor, de tegenpartij ging er mee akkoord. Na 2 weken had ik hem in huis. Maar aangezien mijn zender 10Watt levert, moesten we die dus terug regelen naar 300mW. Om maar niet het uiterste er uit te halen, staat deze tussen de 200 en 250 mW, en dan ook nog eens op 12 Volt.
Chinese voeding, of toch liever een betere….
De amplifier had slechts een 13.8 voeding nodig, maar moet wel 30A kunnen leveren. Nu kun je in China van die hele mooie geschakelde voedingen kopen, weer voor weinig, en dat hebben we dan ook maar gedaan. Alles gemonteerd, en de zender kon aan. Er werden weer leuke verbinden gedraaid, zie ook logboek, en dat ging zo week in, week uit prima. Voeding maakte wel veel herrie, maar ok, er was mee te leven. Tot de beruchte vrijdagavond. De boel aangezet, en lekker muziekje op de hoofdtelefoon, met de voor mij bekende muziek. Totdat ik een plop hoorde op het signaal. Laten we maar zeggen dat het instinct van een radioamateur boven komt, ik neem een run naar de eindtrap, en daarbij horende Chinese voeding, en ja hoor, we konden mee doen met rooksignalen geven, waarschijnlijk was ik die avond de winnaar, want de gehele bovenverdieping was ineens met rook gevuld, en de nodige electronica stank. Met overmaat van ramp ook nog eens het afgaan van de rookmelder, goede test, deed hij het ook eens….Het vermogen zag ik in rap tempo omlaag gaan, dus ik dacht, voeding kapot, dan zal de amplifier ook wel kapot zijn. Later bleek dus de amplifier nog heel te zijn. Mijn devies, bespaar niet op spullen waarvan je zeker wilt zijn, dat ze moeten blijven werken. Koop dus GEEN CHINESE goedkope voedingen, ook hier en daar worden ze bij amateurwebshops aangeboden, niet doen. Koop voor een paar euro meer liever een echte voeding. Een goede, en in verschillende voltages en amperages te verkrijgen zijn de Puls voedingen. Ik heb bijvoorbeeld de Puls SL 20 – 100 Power Supply. Deze is dan 24 volt, en 20 Ampere. Niet kapot te krijgen, en slechts 35 euro destijds op Marktplaats.
Maarja, uitzenden zonder voeding is geen optie. Hobby kost geld, dus, de volgende dag, zaterdag, even naar het midden van het land gereden, en een Diamond GSV 4000 opgehaald. S’ avonds weer aan de band, of er niets gebeurd is.
Tohtsu coax relais CZX3500 12 volt
Tja, en dan heb je dus antenne, ontvanger en de rest wat hierboven staat, maar dan moet je nog steeds met de hand, je N-Connector los en vast draaien als je gaat zenden / ontvangen. Dus, hup weer op zoek naar een coax-relais. Dit keer, ja je raad het waarschijnlijk al, Ebay is weer mijn goed vriend. Zo dus ook weer aan dit stukje mechanische techniek gekomen. Dit keer uit Duitsland, en, en we blijven het zeggen, het mag allemaal niet te veel kosten natuurlijk, we blijven Nederlander, dus weer voor weinig een Tohtsu coax relais gescoord. Het gaat om het type CZX3500 en werkt tot 4Ghz. Voorlopig zitten we niet zo hoog, dus goed zat. Dit coaxrelais laat ik de stuurzender schakelen, dus op moment dat de zender aangaat, schakelt deze over van ontvangst naar de zend modus.
Patsat RDS en Stereocoder
We zitten al weer half in het jaar 2014, tijd voor weer wat anders. Ik sprak al over een los printje voor
RDS en stereocoder. Op Etherpiraten.com zag ik een stereocoder en RDS in één staan, een Patsat 19″ 1 HE kast, met een katruud stereocoder staan. Een bod gedaan, en je raad ook dat weer, ook deze kwam weer deze kant op. Wil je meer lezen over deze Patsat RDS en Stereocoder, ga dan naar de desbetreffende pagina. We hebben, anno Oktober 2017, 2 lossen printen van de FRM stereocoder gekregen. Altijd leuk om nostalgie weer eens onder ogen te krijgen. Deze twee FRM stereocoder printen zijn gemodificeerd, en dus weer stukken beter dan het origineel uit de jaren 80. Jarenlang was dit de meest gebruikte stereocoder, en we moeten zeggen, voor een zelfbouw stereocoder was deze zeker niet slecht. Het schema was afkomstig uit HET piratenblad van de jaren 70 en 80, het FRM (Free Radio Magazine). Jammer genoeg bestaat dit blad al jaren niet meer, maar de FRM stereocoder was voor in die tijd, niet al te veel tijd te maken.
Clark QTM 6HP pompmast
Ondertussen blijven we kijken naar verbeteringen, voor een gunstige prijs. Als je iedere dag de marktplaatsen afstruint, kom je ineens een pneumatische mast tegen. De Clark QTM 6HP, ofwel een 6 meter uitschuifbare mast, op lucht dus. Bod gedaan, ver onder de prijs, want meneer zei er geen verstand van te hebben, nou dat komt uit, ik ook niet…dus ook deze in de achterbak meegenomen. Er zat een soort fietspomp bij, om deze omhoog te krijgen. Perfect natuurlijk, maar zie je mij al iedere keer het dak op gaan, om de mast op te pompen? Nee, dus een kleine airbrush compressor gekocht, een een druk op de knop en hij ging omhoog, ventieltje openen, en ging weer naar beneden. Heb alleen aan één ding niet gedacht, dat ding is niet geschikt voor een richtantenne, omdat deze kan ronddraaien…. Miskoop dus? Niet helemaal, wel even in de koelkast gezet….. wordt vervolgt dus….
Lucent Pre-Amplifier KS21583 L9 van Mini Circuits
Het jaar schiet alweer aardig op, het is al weer Oktober, en we hadden zoals eerder had kunnen lezen een Lucent Pre-Amplifier, maar officieel gaan deze maar tot 850 Mhz. Aangezien we door diverse omstandigheden steeds hoger de band in worden gedreven, we zitten nu tussen de 870 en 875 Mhz, terwijl we begonnen zijn rond de 850 Mhz. Dus niet alleen de antennes moeten worden aangepast, ook de pre-amplifier. En jawel, score zoveel, we hebben er één gevonden die wat hoger loopt, veel hoger zelfs…. we hebben nu een Lucent Pre-Amplifier die van de 10 tot de 2500 Mhz loopt. Het type? De Lucent Pre-Amplifier KS21583 L9 van Mini Circuits, goed voor aardig wat versterking, en de signalen denderden binnen. missie geslaagd. Als je bovenstaande link volgt, kun je ook de specificaties ervan nakijken.
Vertragingsprintje
En soms, hoeft een onderdeel helemaal niet duur te zijn, om functioneel te zijn, en zelfs zo weinig kosten, dat je de onderdelen niet eens van kan kopen. We hebben het over een inschakelvertraging voor de amplifier, deze ga ik gebruiken in de 35cm, 4.5 meter en 23cm zenders. Een printje, gekocht in China, ja ik weet wat ik gezegd hebt van Chinese bende, maar deze schijnt nog steeds geen rook signalen te geven, dus laten we dan maar zeggen dat het goed is. Een printje dus, dat instelbaar is tussen de 1 en 10 seconden, gaat schakelen, na inschakelen van de voedingsspanning. Mooi, voor nog geen 2 euro een week later in huis. Zo schakelt dus eerst de zender aan, en 3 seconden later gaat pas de amplifier aan. Ook kan en ga ik zo’n printje gebruiken om een coax-relais te schakelen. Maar dan iets andere volgorde. Op moment dat de zender in schakel, schakel ik in principe het coax relais om, dan staat dus de coaxlijn al in zendmodus, na 1-2 seconden schakelt dan uiteindelijk de zender pas in.
35cm DX-DHA Basement stuurzender
Drukke maand, die Oktober, want ondertussen is het 12 Oktober 2014, en hebben we de beschikking over een andere zender. De old school zender gaat als reserve zender dienen, of later wel gewoon verkocht worden, maar nu een zender van Basement, Harm maakt deze, en levert deze zo af en toe uit. Zo ook deze keer een aanbieding op het forum, dus werd de keuze gemaakt voor een Basement DX-DHA stuurzender 5 Watt. Genoeg om de huidige Decibel Amplifier aan te sturen, deze had, zoals je hebt kunnen lezen, slechts 300 mW maximaal nodig. Dus deze kwam de studio versterken, en de verbindingen werden gemaakt. Een zender waar ik nog jaren mee kon doen, want hij liep verder door dan de old school 35cm zender. Dit was de uitgave meer dan waard…
- 2015, maart alweer…
35cm Mobira Basement stuurzender
Zoals je hierboven kunt lezen was ik zeer in mijn nopjes met de DX-DHA 35cm stuurzender, echter, afgelopen tijd was het winter, en hij had wat kuren als het te koud was, je zou zeggen, een zender moet juist zo koel mogelijk blijven. Nee helaas, en de zender is terug gegaan naar de Basement, voor een check-up. Hij was door een gekke reden toch niet helemaal top, en er werd beslist om de zender langer te houden, en kijken wat er nu echt aan de hand was. Uiteindelijk waren het dingen die zich opstapelden, dus uiteindelijk is er een bijna geheel nieuwe stuurzender opgebouwd, uitvoerig getest, en tenslotte goed bevonden om zijn werk te doen in huize Romeo Hotel. Het was van binnen inderdaad geheel anders, en Harm heeft weer een topproduct afgeleverd. Kan natuurlijk altijd voorkomen dat er iets gebeurd wat in de testperiode niet is gebeurd. Hieronder zie je dan ook de upgrade van DX-DHA naar een 35cm Mobira zender, met regelbaar vermogen van 0 tot 8 Watt. Op deze pagina zie daar meer van.
![]() |
![]() |
![]() |
Zoals je kunt zien, is de voorkant onveranderd, echter de binnenkant is totaal opnieuw opgebouwd.
35cm WideBand Amplifier
Ik heb weer een leuke 35cm wideband Amplifier op de kop weten te tikken. Gemaakt door een medeamateur, maar aangezien deze wat anders van plan was, was deze 35cm wideband amplifier over.
Als je een beetje meeleest, dan heb je waarschijnlijk al gezien, dat ik al een amplifier in mijn bezit had, de Decibel Amplifier maar deze is geen Wideband Amplifier. Aangezien ik toch ook wat wil doen op de 933/934Mhz, vroeger in de jaren 80 een CB in de UK en Zwitserland, en nu weer een beetje opgepakt door wat amateurs. Aangezien het motto is, als er geen condities zijn, moet je ze maken, zou dus deze Wideband Amplifier ook dienst kunnen doen in de 33cm band, waar de 933/934Mhz thuis hoort.
Terug naar deze Wideband Amplifier, deze is opgebouwd uit een blikje, wat aangeboden werd op internet, en het voordeel heeft dat er niet al te veel componenten nodig zijn, om er wat moois van te bouwen. Deze Microwave RF Amplifier is geschikt tussen de 700-1000 Mhz+ en is opgebouwd met 2 stuks BLF4G08LS-160A Deze levert per stuk max 180 Watt CW of SSB PEP, maar wij gebruiken hem uiteraard alleen voor de WFM. Op de pagina van deze 35cm wideband Amplifier kun je precies lezen hoe deze gemaakt is e.d….
Stereo en RDS ontvangst mogelijk met een Icom R-7100
Ik ben mijn verhaal begonnen met een ontvanger de Icom R-7100. Veel amateurs hebben een Icom R-7100 receiver. Het antwoord is simpel, het is een oude, maar oerdegelijke ontvanger die je op diverse marktplaatsen kunt vinden tussen de 200 en 300 euro. Let wel op dat het geen afgeragde ontvanger is, er zijn er genoeg, dus zeker eerst bekijken, voor deze gekocht wordt. Zeker niet ongezien zo’n ontvanger op laten sturen.
Afin, wij hebben dus in de studio ook zo’n mooie ontvanger, met een ook al eerder besproken pre-amplifier tussen het coax om net die signalen te ontvangen, die je anders niet zou ontvangen. De ruisgrens gaat daardoor wel wat omhoog, want die versterkt hij ook, logisch.
Nu is het mogelijk om deze uit de jaren 80 ontvanger, te voorzien van Stereo ontvangst. Door middel van een ontworpen printje, wat je dan uiteraard aan de binnenkant ergens moet inbakken, komt er, als je het goed hebt gedaan, ontvangst in Stereo uit. Er moet wel een ledje worden opgeofferd, zodat we ook zien, dat het stereo het doet. Lees het gehele verhaal, met uitgebreide foto’s maar eens door op de Icom R-7100 stereo ontvangst pagina.
Radio studiomeubel
Niet echt speciaal voor de 35cm, want we gebruiken dit uiteraard ook voor de 23cm en 4.5 meter uitzendingen….
Als je op deze pagina kijkt, hoe ik er in het begin bij zat, en toch leuke verbindingen draaide, was het soms toch behelpen. Na een bezoek aan Harm en Ger, wist ik het zeker, er moest een studiomeubel komen. Nu kan ik wel wat met hout en metaal, dus dat moet goedkomen. Dus wat zitten kijken op internet, en het is een ontwerp wat ik heb aangepast van een bestaand ontwerp. Het bestaande ontwerp vond ik niet mooi, en functioneel, dus heb mijn eigen visie hier op losgelaten, en wat gekocht, en met een freesmachine achter op het erf met goed weer wat gaan zagen, frezen, boren en zie daar, het wordt al wat. Echter, en het is nu jaar 2017, is deze nog niet af, gewoon doordat er meer dingen tussen kwamen. Er is echter wel al goed mee te werken, alleen de afwerking moet nog wat aan gedaan worden. Kijk maar hoe ver we uiteindelijk dus in 2015 zijn gekomen, op de Studio Meubel pagina.
- 2016, wat gaat een jaar toch snel…..
Alesis 3630 compressor limiter
Ook deze update is niet speciaal voor de 35cm, maar het staat wel leuk voor op de site. 🙂 Sinds de introductie van de Alesis 3630 compressor is het één van de meest populaire dynamische processors die ooit zijn gemaakt. Tenminste, in zijn prijsklasse. Deze Alesis 3630 heeft twee onafhankelijke compressor/limiters met alles erop en eraan in 1 HE formaat, en aangezien ik nog een 1HE ruimte boven de Icom en de rotorklok over had, heb ik deze daar maar in mijn studiomeubel geplaatst.
De 3630 biedt ratio, treshold, attack en decay controls om de compressie respons voor zelfs de moeilijkste signalen aan te passen. Het is ook mogelijk om te kiezen tussen RMS en peak compressie. Verder laten twee volledig onafhankelijke poorten met treshold en rate controls je makkelijk en efficiënt ongewild omringend geluid smoren.
JIM M75 Pre-Amplifier
Zoals je op mijn website kunt lezen, heb ik ondertussen al 2 pre-amps, oftewel pre-amplifiers gehad, waar ik best tevreden over was, want de DX signalen op 35cm denderde binnen, maar er was één nadeel, zowel de eerste pre amplifier de Lucent KS21583 L9 van Mini-Circuits als de tweede pre amplifier ZKL-2R5+ PreAmplifier, en ook weer van Mini-Circuits hadden uiteindelijk best wat ruis op de icom 7100. Een signaal van S3, is best veel. Door de spanning wat terug te draaien van 15 naar 12 volt, scheelde al wat, en uiteindelijk op 9 volt, was de ruis een stukje minder, met daardoor dus ook de versterking. Ik raad nu iedereen aan die een goede pre-amplifier wilt hebben, deze toch meer aan, dan de hierboven uitvoerig geteste varianten. Ok, er is een wezenlijk prijsverschil. Een Mini-Circuits heb je voor zo’n 20 ~ 25 euro, deze Jim M75 Pre-Amplifier kost zo’n 120 Euro, toch even afwegen dus of je het waard vindt….
Sony ST-SB920 tuner
Ik had al een tuner, een Sony ST311, die vaak wordt gebruikt voor de DX. Echter, na wat informatie hier en daar te hebben gehoord, heb ik deze verkocht, en heb op Marktplaats een tweedehands Sony ST-SB920 QS gekocht. Voor slechts 40 euro, een zilverkleurige tuner, zonder maar een krasje. Zie je niet zo vaak. Het is een tuner met uitstekende eigenschappen, en ook binnenin de tuner, is het van zeer hoge kwaliteit. Als je dus een tuner zoekt, voor de DX, probeer dus een Sony ST-SB920 QS te scoren. Deze zijn nu nog verkrijgbaar in de kleur zwart en zilver. Ze worden echter niet meer gemaakt, dat was tot ongeveer 2008 het geval. Probeer ook er één te scoren, die NIET van een andere amateur is geweest, want zoals bekend, gaan (zend)radioamateurs alles eerst open maken, en even wat modificeren. Als je iets verder leest, gaan wij dat ook doen 🙂 Wat is er nog wat te verbeteren dan, want ik zei net nog, het is bijna een supertuner. Ja, want om hem wat geschikter te maken voor de DX, moet de muting eruit. Niets is zo vervelend als je geen ruis hoort. Lees hier verder over deze Sony ST-SB920 QS super tuner, die menig zendamateur in zijn bezit heeft, hier zie je ook twee modificaties die hem nog beter maken. Zie je er dus één op Marktplaats, tussen de 25 en 40 euro heb je er wel één.
Geroh uitliermast KMR100
Nieuw project, we schrijven februari 2016, de nieuwe mast is gearriveerd, de Geroh uitliermast KMR100, een militaire uitliermast van 10 meter, met de mogelijkheid om er nog een topbuis op te zetten van maximaal 6 meter. Veelal wordt deze mast aangeduid als KMR-10, terwijl het een KMR-100 is, van 10 meter….Het is maar dat je het weet…. Echter, ik was vol goede moed om deze Geroh uitliermast in een paar weken op te zetten. Dus metaal online laten maken, makkelijk hoor, en opgehaald, toen het noodlot zich voordeed. Doordat ik niet in staat was om verder te gaan, we gaan even niet in detail treden, was ik even niet in staat het project in no-time uit te voeren. De Geroh Kurbelmast, zoals hij in Duitsland heet, ging even de hooischuur in, daar lag hij lekker droog, en had hij ook nog aanspraak bij de koeien 🙂 De vraag was, wanneer gaan we er mee verder……
- 2017, na een jaar bijna stilte, weer volle moed verder
Zoals ik hierboven al vertelde, het jaar 2016 was niet zo productief, maar in Maart 2017, zijn we er vol tegenaan gegaan. De Geroh mast uit de hooischuur gehaald, en begonnen met de opbouw van deze geweldige mast. Lees het gehele verhaal van deze Geroh KMR-100 uitliermast verder. Het is ondertussen Augustus 2017, de mast staat, met een 23cm, 23 elements Tonna Yagi antenne in de mast, en momenteel de mogelijkheid om er een 35cm Joop Yagi 28 elements Antenne, een 35cm Vari Yagi 28 elements antenne of een 35cm Nova Yagi 30 elements in te zetten. Doordat de mast kantel-en draaibaar is, zijn deze antennes makkelijk er in en eruit te zetten….
35cm Basement Converter
Zoals ik al eerder had vermeld, luisteren we uit via de omgebouwde Icom-R7100, maar sinds een tijdje, hebben we daar een 35cm Basement converter bij genomen. Het voordeel van deze 35cm converter is, dat deze geen pre-amp nodig heeft, deze converter is zo gevoelig, dat dit totaal niet nodig heeft. Scheelt toch ergens tussen de 25 en 120 euro, afhankelijk van het type pre-amp.
We hebben de Icom er uiteindelijk wel bij staan, maar het meeste luisteren we nu uit op de 35cm Basement converter.
35cm low pass filter Microlab FXR-LB C22 800-960 Mhz.
Soms, heel soms, heb je gewoon geluk, en dat had ik toevallig toen ik van de week op vakantie was. Ik kwam een specifiek 35cm low pass filter Microlab FXR-LB C22 800 ~ 960 Mhz. 7/16 connector tegen, ook nog eens van MicroLab, dus goed. Ik had natuurlijk al jaren het andere Microlab lowpass filter maar deze is van een andere kwaliteit. Speciaal een 35cm low pass filter, want de frequentie loopt van 800 tot 960 Mhz. Met een gemiddeld vermogen van zo’n 500 ~ 650 Watt toereikend voor de toekomst, met een piekvermogen van 3kW !! Voor de volledige specificaties en downloadbare pdf file, ga je direct naar de 35cm low pass filter Microlab FXR-LB C22 800 ~ 960 Mhz pagina