3.5 meter zender project

3.5 meter zender project

Het is het jaar 2020, bekend als het Corona Covid-19 jaar, een jaar wat als een verloren jaar de boeken in gaat. Echter, door teveel vrije tijd, en het afblazen van het 4.5 meter project, zijn we de 3.5 meter band aan het verkennen. We hebben al een tijdje een 3 elements yagi binnenshuis opgesteld, samen met de AOR-5000 is dat een goede combinatie om de 3.5 meterband te gaan ontvangen.

We lopen altijd even een beetje achter, niet bewust, maar we kijken toch wel eerst de kat uit de boom, en mocht die kat er niet uit vallen, dan gaan we eens actie ondernemen, zo ook op het 3.5 meter bandje.

Juni 2020 – We worden weer wat actiever, dus we gaan maar weer op de luistertoer. Al aardig wat ontvangen, van Hoorn, Heiloo, Zoetermeer, Gennep, Rotterdam, ZuidHollandsche Eilanden, Roosendaal enz en de eerste verbinding is een feit, weliswaar met een testzendertje, maar toch.

Juli 2020 – Het testzendertje is de deur uit, dat was zo’n Chinese FM zender die van 76 Mhz tot aan de 109 Mhz loopt, ofwel, het staat aan de band, en dat was het dan. We praten maar niet over de filtering, want de 2e harmonische was goed waarneembaar. Maar wat wil je, een zendertje van 25 Euro, dat gaat h’m niet worden.

We zijn al geruime tijd op zoek, maar door de populariteit van de 3.5 meterband, zijn de prijzen van een FM fabriekszender omhoog geschoten. Uiteindelijk hebben we via via een RVR Tex 20NV en een RVR Tex100 kunnen bemachtigen. Ja oud zijn ze allemaal, maar deze liep nog zonder rollator, dus die hebben we maar naar huis genomen. Wat gelijk opvalt is de warme klanken van de modulatie. Samen met de Omnia SG Stereocoder is dit een genot om naar te luisteren. Gisteren met 2 Watt ( antenne staat als test tijdelijk even binnen opgesteld, met inslag helaas) een verbinding gedraaid met een amateur van vroeger, die ook de denkbeeldige draad heeft opgepakt. Nu nog even met de 3 elements yagi, straks als het wat beter weer wordt, mag hij gaan buitenspelen.

Goh, wat een toeloop van 3.5meter amateurs ineens op mijn website de laatste tijd. Is toch ineens best populair dat 3.5m piaten bandje. Ook krijg ik nu van, denk ik nieuwe amateurs, de vraag, wat nu de beste ontvangers zijn voor de 3.5meterband. Nou, dat ligt ten eerste, wat voor budget je hebt, of wat je er gewoon voor wilt uitgeven. Wil je low-buget, zoek dan bv op marktplaats naar 3.5m tuner. Let wel, een tuner kan over het algemeen wel wat “dover” zijn dan een breedband ontvanger. Kan, hoef niet. Maar uit ervaring van vele amateurs kun je opmaken dat bijvoorbeeld een ontvanger als een Icom R7100 of een AOR-5000, de analoge ontvangers dus, beter presteren. Ook de SDR en Airspy zijn bij sommige amateurs aanwezig. Zelf ben ik meer van de echte hardware. Let dus bij de aanschaf wat je wilt, en of het geen ontvanger is, waar menig schroevendraaier in heeft zitten prutsen. Het belangrijkste is, de ontvanger en de antenne. Je kunt met 1kW gaan stoken, maar als jij je tegenstation niet hoort, kun je beter investeren in een goede ontvangstlijn.