september 5

23cm zender project

23cm zender project

In navolging van het opgestarte 35cm zender project en het 4.5 meter zender project, zijn we ook nog eens begonnen met een 23cm zender project.

Je zou bijna zeggen, waarom nu ook nog eens op 23cm actief worden? Gewoon omdat het kan ­čÖé
Er zijn diverse amateurs op de 23cm WFM band aanwezig, alleen het loopt niet echt storm. En ook om deze band een positieve draai te geven, gaan we ook nog eens op deze band actief worden.

Van een zendamateur heb ik een 23cm WFM zender overgenomen. 23cm 1300mhz wfm zender vooraanzichtDeze zender is zowel een WFM audio als ATV zender, met een vermogen van zo’n 65mW. Daar achter een 23cm amplifier, die op 12 volt maximaal zo’n 20 Watt afgeeft. Aangezien deze amateur is gestopt, en mij het setje wel gunde, zijn we daar voor een mooi prijsje aangekomen. Ondertussen hebben we al wat verbindingen mogen maken met deze combinatie van 23cm zender, en 23cm 1300mhz wfm 20watt amplifier23cm amplifier. Het valt op dat deze band extreem rustig is, wat de ontvangst enorm bevorderd. De signalen zijn min of meer vergelijkbaar met de 35cm band, alleen zijn deze verbindingen nog meer op zicht gebaseerd.

Maarja, we hebben dan wel een 35cm yagi antenne, maar die is natuurlijk niet geschikt voor deze frequentie….Dus, weer op zoek naar een leuke antenne, en uiteraard gevonden. Ook voor deze 23cm antenne geldt, zoals met zoveel dingen, voor dat geld kun je nog niet eens het aluminium kopen, laat staan maken…. Ja we zijn een luie amateur geworden, vroeger bouwden we alles, nu kijken we eerst of iemand het al gebouwd 14elements loop antenne 1280 1305Mhzheeft, of nieuw te koop is. We hebben ons oog laten vallen op een 23cm loop yagi, of in gewoon Nederlands, een 23cm ring yagi. Echter, na wat installeren van deze twee antennes blijkt, dat een voormast montage in combinatie met 4 celwave antennes voor 35cm, niet lekker gaat. De mast helt daardoor te ver naar voren. H h z mooi kunnen zijn. Maarja, beter even op de grond uitproberen, dan er in de lucht achter komen dat het signaal de grond in gaat, omdat de mast naar onderen helt. Tja, wat doe je dan? Weer internet raadplegen, zoals bijna iedere keer? Ja, precies op het juiste moment komt er op Tweedehands.nl, de zendamateur sectie, een 23 cm, 23 elements Tonna Yagi tegen. Tonna_23cm-23-elements-yagi-voor-DXVoor slechts 20 euro was ik de nieuwe eigenaar van een 23cm Tonna Yagi, en wel de DX versie ( je hebt ook een ATV versie, dus even opletten) Aangezien deze antenne gewoon in het midden vast gezet wordt, moesten we de topbuis van aluminium, verwisselen voor glasvezel. Dit om niet de pijp als obstakel te zien. Dus mijn topbuisje is geheel van glasvezel. Maar, na wat testen, blijkt toch om overal lekker binnen te komen, een watt of 15 ~ 20 toch net te weinig voor deze frequentie. Dus we gaan hier een upgrade doen, en gaan dus van maximaal 20 Watt, naar maximaal 80 Watt. We hebben een 23 amplifier op het oog, die makkelijk 140 watt kan leveren, maar om deze rustig te laten draaien, laten we deze een watt of 80 leveren.

Wordt ook vervolgt……